Je doel behalen

Een goed voedingsplan is stap 1 als je een fysieke doelstelling hebt…

Als je een fysieke doelstelling hebt is voeding is een van de belangrijkste schakels. Online vindt je heel veel tips en adviezen om een voedingsplan voor jezelf te maken en dat is heel mooi maar dit kan ook verwarrend werken. Op een gegeven moment weet je het gewoon niet meer.

raw
Een manier om resultaat te behalen is om een juiste berekening te maken van wat jij op een dag verbruikt aan calorieën.
Je kunt dit online met behulp van speciale calculators berekenen. Bij het berekenen van je behoefte is het van belang dat je niet alleen kijkt naar je BMR (Basal Metabolic Rate zijn de benodigde calorieën dat je lichaam verbrandt om voldoende energie te verkrijgen, om normale lichaamsfuncties te kunnen laten plaatsvinden. Zoals de temperatuurregulering, de bloedcirculatie, spijsvertering en alle andere stofwisselingsprocessen in jouw lichaam)

Bij BMR moet je er van uit gaan dat je dus niet actief bent, bijvoorbeeld als je slaapt.

Bij het berekenen van je behoefte kijk je dus verder dan je BMR, je kijkt hoe actief je bent in je dagelijks leven.
Heb je een groot gezin waar je voor zorgt? Heb je een actief beroep? Train je dagelijks?
Dan heb je uiteraard een hogere verbranding dan iemand met een kantoorbaan die 2x per week een rondje fitness doet.

Een goed trainingsschema is stap 2 als je een fysieke doelstelling hebt…

Daarnaast is het belangrijk dat je eerlijk tegenover jezelf bent of je echt wel zo actief bent in je dagelijks leven en dat de intensiteit van je training echt hoog genoeg is om resultaat te behalen. Vaak wordt er op een te lage intensiteit getraind.

Stappenplan tot het behalen van je fysieke doelstelling:

Stap 1: Weet wat en hoeveel je moet eten
Stap 2: Begrijp wat je aan het doen bent in de sportschool

Een voedingsplan en trainingsschema is maatwerk. Er zijn veel trainingsschema’s te downloaden, maar dat betekend niet dat dat voor iedereen werkt, een standaard trainingsschema kan voor de een gesneden koek zijn en voor de ander compleet nieuw. Er moet ook rekening gehouden worden met je leeftijd, gezondheid, trainingsverleden en meerdere factoren. Terugkomend op de kantoorbaan moet er waarschijnlijk ook aandacht worden besteed aan houding door middel van mobiliteitsoefeningen.
kantoorbaan

De belangrijkste maar tevens minst begrepen factor is vaak ‘het doel van training’. Het doel is bepalend voor hoe alle trainingsvariabelen eruit moeten zien.
Dan hebben we het o.a. over:

  • intensiteit
  • het aantal herhalingen
  • sets
  • tempo
  • volume
  • frequentie
  • oefeningen selectie
  • en het aantal oefeningen 

Standaard schema’s en groepsprogramma’s zijn leuk als je geen specifiek doel hebt, heb je dit wel ga dan op zoek naar een programma op maat.
Wil je een doel behalen, maar weet je niet hoe? Schakel de hulp in van een professional die deze vragen voor jou kan beantwoorden en voor jou een compleet programma kan maken zodat jouw doel werkelijkheid wordt…