Personal Training; Ervaring van Kimberley

Personal Training; Kimberley’s transformatie

Jarenlang heb ik strijd gevoerd met mezelf, ik was onzeker – wilde graag wat kilo’s kwijt en lekkerder in mijn vel zitten. Het ‘emo-eten’ hield me in een visuele cirkel. Ik voelde me niet fijn – ging daardoor troosteloos slecht eten – voelde me daarna nóg ellendiger – ging nog meer eten. Toen besloot ik om bij een sportschool te gaan sporten.

Ik schreef me in, kreeg een trainingsschema en ging aan de slag. Na veel saaie rondjes zonder enige uitdaging was er geen effect. Needless to say, toen ben ik gestopt. Vervolgens was ik een van die personen die jarenlang elke dieethype volgde van koolhydraatarm, naar Sonja Bakker en alles ertussenin. Ook dat, zonder enig blijvend effect. Tot ik in de zomer van 2017 besloot ‘en nu is het klaar’! Ik was er zó klaar mee om me ellendig te voelen en constant bewust te zijn van mezelf. Ik besloot een personal trainer in de arm te nemen. Achteraf gezien, mijn beste beslissing ooit.

Lisette nam me mee in de wereld van gezonde voeding en sporten. Ik kreeg een voedingsplan dat speciaal op mij persoonlijk was afgestemd. Ik leerde om opnieuw te eten. Om eten te zien als voeding voor je lichaam en niet als vulling. Ik leerde om te eten in de juiste verhoudingen, zonder belangrijke marco’s weg te laten. Dankzij een voedingsapp die ik elke dag invulde kreeg ik inzicht in de voedingswaarde van producten, wat at ik nou daadwerkelijk? Het was erg verhelderend maar ook schrikbarend om te zien wat ik bijvoorbeeld in zo’n ‘emo-(vr)eetbui’ weg kon werken.

In de eerste drie maanden had ik moeite om het psychische gedeelte los te laten waardoor mijn lichaam op een soort pauze stand bleef staan. Ik wilde zó graag afvallen dat het daardoor juist stagneerde. Lisette maakte mij hier bewust van en gaf me tips waardoor ik het beetje bij beetje kon loslaten en juist te genieten van het proces. Het was bijzonder om te merken wat het effect van de gezonde voeding was. Ik voelde me veel energieker, had vrijwel geen last meer van mijn darmen (PDS, anyone?) en ik had veel minder last van de bekende suikercravings. Natuurlijk had ik tussendoor nog mijn zwakke momenten en viel ik die overheerlijke chocoladepinda’s aan alsof mijn leven er vanaf hing. Alleen het effect kreeg ik als een boomerang terug: ik kreeg meteen weer last van mijn darmen en als ik de dag erna ging sporten – ging dit voor geen meter door het gebrek aan energie. Langzaamaan leerde ik zo, met vallen en opstaan, het effect van gezonde en ongezonde voeding op je lichaam.

Daarnaast leerde ik ook kennismaken met krachttraining. In de sportschool was dat altijd het met testosteron gevulde hoekje waar ik met een grote boog omheen liep. Lisette leerde me op een rustige manier de juiste technieken aan. Eerst de techniek onder de knie hebben, daarna opbouwen met de gewichten. Ik kan me de eerste keer ‘walking lunges’ nog herinneren. Ergens halverwege dacht ik dat ik ter plekke flauw zou vallen en heb ik mezelf ter aarde gestort. Ik moest denken aan die eindeloze effectloze rondjes in de sportschool toen Lisette me attendeerde op de quote ‘Magic happens outside you’re comfort zone’. Jep, daar had ze helemaal gelijk in. Dus opstaan en doorgaan. Dat is een van de vele fijne dingen aan een personal trainer. Ze geeft je net even dat zetje in je rug als je het zwaar hebt. Daardoor verleg je sneller op een veilige manier grenzen dan wanneer je het alleen moet doen. En dat heeft als effect dat je steeds meer vertrouwen in jezelf krijgt. Dat stemmetje in je hoofd die al snel roept dat je iets niet kan, veranderd steeds vaker in een stemmetje die roept ‘kom op, je kunt het, doorgaan!’. Want hoe goed een personal trainer je alle handgrepen aan kan reiken wat je nodig hebt, uiteindelijk moet je het wel zelf doen.

Een ander fijn aspect is dat Lisette altijd uitlegd over het hoe en waarom van bepaalde zaken. Waarom voedt het ene voedingsproduct beter dan de andere? Wat doet het met je lichaam? Waarom focussen we ons nu op dit onderdeel? Welke spiergroepen spreek je aan met deze oefening? Hoe verhoudt zich dat tot het totaalplaatje dat je voor ogen hebt? Door haar kennis te delen leer je steeds meer en begrijp je bovenal hoe alles met elkaar verbonden is.

Het mooie van het persoonlijk afgestemde voedings- en sportprogramma is dat je ook daadwerkelijk resultaat gaat zien. Nadat ik meer rust in mijn hoofd kreeg en vertrouwen had in het proces, ging het ineens als een tierelier. De wekelijkse metingen bleven me elke keer weer verbazen en lieten me vooral glunderen. Het is super interessant om tijdens de metingen de wisseling in lichaamsverhoudingen te zien. Hierbij heb je niet alleen de focus op kilo’s verliezen, maar juist de focus op het vetpercentage en spiermassa. Wat ook zeer interessant is, zijn de fotomomenten. Absoluut een aanrader omdat je dan écht met eigen ogen ziet wat er met je lichaam gebeurd door de maanden heen! En als dat nog niet voldoende is, word je ook maandelijks opgemeten om te zien wat er qua centimeters veranderd. Over nog meer motivatie gesproken!

Maar wat mij nóg meer motivatie geeft, is het gevoel wat ik krijg dankzij de afwisselende personal trainingen met Lisette en het gezonde eten. Ik voel me goed, zit heerlijk in mijn vel en heb op veel fronten ook veel meer zelfvertrouwen gekregen. Het grappige is ook dat ik sindsdien ook veel actiever ben geworden. Ik ben naast de trainingen gaan hardlopen en volg als aanvulling de Shape les op zaterdag. Alles bij elkaar ben ik zes keer per week aan het sporten. Mensen reageren hier vaak op met de opmerking ‘Ik zou dat ook graag willen, maar daar heb ik echt geen tijd voor’. Ik weet inmiddels wel beter, als je iets echt graag wilt dan maak je er tijd voor. En aangezien het sporten met Lisette, hardlopen en gezond eten mij het gevoel geeft alsof ik de wereld aankan – blijft dit voor mij heel hoog op mijn prioriteitenlijst staan. Ik zou niet meer anders willen!

 

Pricacyverklaring